سلسله مراتب فرشتگان یک سیستم رتبه بندی است که فرشتگان را بر اساس قدرت و اختیارشان دسته بندی می کند. طبق گفته سنت توماس آکویناس، این سلسله مراتب شامل نه گروه کر از فرشتگان است که به سه سه گانه تقسیم می شوند:
سه گانه اول :
سرافیم-Seraphim
کروبی-Cherubim
تاج و تخت-Ophanim (thrones)
سه گانه دوم :
سلطه ها-Dominions
فضایل-Virtues
قدرت ها-Powers
سه گانه سوم : اصالت-Principalities
فرشته های بزرگ-Archangels
فرشتگان-Angels
در ادیان ابراهیمی:
یهودیت:
سلسله مراتب فرشتگان یهودی در کتاب مقدس عبری , تلمود , ادبیات خاخام ها و آیین های مذهبی سنتی یهودی تثبیت شده است . آنها در سلسله مراتب مختلفی که توسط متکلمان مختلف پیشنهاد شده است طبقه بندی می شوند. به عنوان مثال، میمونید در میشنه تورات یا ید ها-چزاکه: یسودی ها-توره ، ده مرتبه از فرشتگان را می شمارد .
مسیحیت:
تأثیرگذارترین سلسله مراتب فرشتگان کاتولیک آن چیزی بود که شبه دیونیسیوس آرئوپاگیتی در قرن پنجم یا ششم در کتاب خود De Coelesti Hierarchia ( درباره سلسله مراتب آسمانی ) مطرح کرد . دیونیسیوس نه سطح از موجودات روحانی را توصیف کرد که آنها را به سه دسته دسته بندی کرد:
بالاترین رده:
سرافیم
کروبیان
اوفانیم ( تاج و تخت )
رده میانی:
سلطه ها
فضایل
قدرت ها
کمترین رده:
اصالت
فرشته های بزرگ
فرشتگان
اسلام:
هیچ سازمان سلسله مراتبی استانداردی در اسلام وجود ندارد که به موازات تقسیم مسیحیت به «گروههای کر» یا حوزههای مختلف باشد، و این موضوع مستقیماً در قرآن مطرح نشده است . با این حال، واضح است که یک نظم یا سلسله مراتبی وجود دارد که بین فرشتگان وجود دارد، که توسط مشاغل محول شده و وظایف مختلفی که فرشتگان از طرف خداوند به آنها فرمان میدهند، تعریف میشود. برخی از محققان پیشنهاد میکنند که فرشتگان اسلامی را میتوان به چهارده دسته دستهبندی کرد که برخی از مرتبههای بالاتر را فرشتگان بزرگ میدانند . قزوینی در عجایب المخلوقات خود سلسله مراتب فرشتگانی را با روح بر سر همه فرشتگان توصیف می کند که توسط چهار کروبی فرشتگان احاطه شده است. زیر آنها هفت فرشته هفت آسمان هستند.
فخرالدین رازی (متوفی 1209) فرشتگان را به هشت گروه تقسیم کرد که شباهتی به فرشتگان مسیحی نشان می دهد:
1.حمالة العرش ، کسانی که عرش ( عرش خدا ) را حمل می کنند، قابل مقایسه با سرافیم مسیحی .
2.مقربون (کروبیان) که عرش خدا را احاطه کرده و دائماً خدا را ستایش می کنند ( تسبیح )
3.فرشتگان ، مانند جبرائیل ، میخائیل ، اسرافیل و عزرائیل .
4.فرشتگان بهشت ، مانند ریحان.
5.فرشتگان جهنم ، مالک و زبانیه
6.فرشتگان نگهبان ، که برای محافظت از آنها به افراد اختصاص داده شده است
7.فرشتگانی که اعمال مردم را ثبت می کنند
8.فرشتگانی که امور دنیا را به عهده دارند ، مانند فرشته رعد.
زرتشتی:
یک سلسله مراتب غیررسمی فرشتگان زرتشتی وجود دارد که موجودات فرشته ای خاص به نام یازاتا دارای موقعیت های کلیدی در تقدیم نام روز در تقویم زرتشتی هستند که به آمشاسپنتاس (دوم تا هفتم از 30 روز ماه)، یازاتا و مینو (Minoos ) تقسیم می شوند. شش روز آخر از 30 روز ماه).
فرشتگان همیشه به صورت مذکر به تصویر کشیده شده اند، در حالی که در واقع دارای جنبه های مردانه و زنانه هستند. Archeia اصطلاحی است که برای جنبه زنانه آنها یا همتای زن آنها استفاده می شود که گاهی اوقات به عنوان شعله دوقلو آنها نیز شناخته می شود.
لیست فرشته ها و شعله دوقلوی آنها
1.میکاییل و فیث
2.جوفیل و کریستین
3.شاموئل و چریتی
4.گابریل (جبرئیل) و هوپ
5.رافائل و مادر ماری
6.اوریل و آئورا
7.زادکیل و آمیتیسیت
8.راگوئل و هارمونی
9.سندلفون و سایبل
10.هانیل و پیوریتی
11.جرمیل و هوسنا
12.متاترون و کنستانس 13.عزرائیل و مرسی